Tuesday, January 25, 2011

Makbed 1st GA : Resepi Ikan Cencaru Sumbat versi Cute Mum

Klik Banner Untuk Join...

Cute Mum tag:
Sweetmama

Traikh Tutup:
14 Februari 2011

Cute Mum nie tak lah teror masak pon... Bila tengok GA Makbed nie.. terasa nak join lah... tapi malu.. huhuu... Tanya Daddy apa resepi yang paling menarik nak join GA nie... Daddy bagi cadangan Ikan Cencaru Sumbat... sebab Daddy kalo makan Ikan nie, sampai licin pinggan.. kalo boleh tulang2 pon Daddy nak makan... Macam best sangat jer kan ...

Oklah.. Sabtu lepas Cute Mum pon masaklah Ikan Cencaru Sumbat nie khas untuk tatapan anda semua.. Simple sangat..

IKAN CENCARU SUMBAT

Bahan-Bahan:

Ikan Cencaru sederhana besar
Garam
*2 Ulas Bawang Kecil
*Suku Inci Halia
*Cili Masak
*Belacan
(* ditumbuk lumat)


Cara-caranya :

1) Ikan dibersihkan dan belah belakang.
2) Tumbuk lumat bawang kecil, halia, cili masak & belacan.
3) Masukkan bahan yang ditumbuk tadi di belahan belakang & depan ikan serta lumurkan ikan dengan sedikit garam..


4) Panaskan minyak yang banyak supaya ikan tenggelam.. Ikan akan cepat masak & sambal didalamnya garing..


5) Setelah masak, tabur bawang besar yang dipotong bulat yang digoreng separuh masak..

(Bawang besar takder masa nie.. heheh..)

Senang jerkan... Boleh siap dalam 30 minit jer... Sedap dimakan dengan nasi panas... Memang terangkat punyalah...


"Aunty & Kakak semua.. Cubalah try resepi Mummy tue... Sedap!! Daddy suka sangat tau... Dania pon tak sabar nak rasa "Ikan Cencaru Sumbat versi Cute Mum" tue.."

5 comments:

eb ezrin2 said...

dania mkn ker pedas tuh sayang?....
kalo leh.... auntie cop jadik calon menantu.... ;p

Makbed said...

thanks sebab join.

suami saya suka ikan sumbat, tapi saya memang tak reti buat.

Anda telah menolon saya. Weeee~

thanks again.

Cute MuM said...

belum try lagi.. tapi akan pastikan Dania makan pedas gak..
heheh... boleh jer..

EiJa ZaQuaN said...

sedapnya..
goodluck cute mum..
adeii camner me nak masuk contest ni..
dok umah my mum..x masak pun..huhu..
tp mane tau kan tetiba ade masa nak masak..bole la joint..

Cute MuM said...

kan hari tue ada wat resepi daging.. guna jer yang tue..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails